Klätterhjälmar för dig med höjdjobb

EN 12492 används specifikt inom sporten för klätterhjälmar. Krav på att hjälmar ska uppfylla standarden EN 12492 har blivit allt populärare på PPE-marknaden, eftersom det inte finns någon specifik teknisk standard för hjälmar för arbete på höjd.

EN 12492 erbjuder detta skydd. Portwest PS73 överensstämmer helt med EN 12492 (inklusive hakremskrav) - denna hjälm är också testad för stötar och penetration enligt EN397 och för valfria krav på motstånd vid mycket låga temperaturer -30°c.

EN 12492 används specifikt inom sportindustrin för klätterhjälmar

Påverkan
När du klättrar eller arbetar i höjdled kan ditt huvud utsättas för mer än bara nedifrån och ned. För att bekämpa detta kräver bergsklättringsstandarden EN12492 ytterligare tester på framsidan, sidan och baksidan av våra bergsklättringshjälmar. Vid testning lutar huvudformen till 30° från horisontalplanet och 5 kg halvklotformade och plana slagare sjunker från 2 m respektive 500 mm. Dessa tester säkerställer att ditt huvud är helt skyddat från alla krafter större än 10kN.

Genomslag
Precis som med industrihjälmar och stötlock, är bergsklättringshjälmar avsedda att ge skydd mot vassa / spetsiga föremål. Genomträngningstestet i EN 12492 liknar det som anges i EN 397, där en 3 kg konisk anfallare tappas på hjälmen från en meters höjd och eventuell kontakt mellan hjälmen och huvudformen (även om huvudformen i EN 12492 är i i form av ett standardtestblock) noterat. Penetrationstest på bergsklättringshjälmar kan utföras på vilken punkt som helst runt hjälmens skal, till skillnad från EN 397 där de är begränsade till ett område vid huvudets krona.

Designkrav
De flesta specifikationer för skyddshjälmar inkluderar ett antal krav för design av en hjälm utöver de specifika prestandakraven. Dessa omfattar vanligtvis täckningsområdet som hjälmen tillhandahåller, liksom det synfält som användaren ger när den bärs. De kan också täcka ett antal ergonomiska och säkerhetsbaserade krav, såsom avstånd mellan huvudet och hjälmskalet (särskilt när det gäller industrihjälmar).

Kvarhållande
Hjälmar utsätts för en stötbelastning, applicerad på hjälmens baksida eller framsida i ett försök att dra av hjälmen från huvudformen. Detta är avsett att överväga risken för att hjälmen fastnar i ett hinder och av misstag dras av användarens huvud.

Testbelastningen (applicerad med en 10 kg fallande massa) appliceras via ett remskivsystem på hjälmens baksida när den är monterad på en lämplig huvudform, med lastriktningen i en riktning cirka 45° från horisontalen mot fram på huvudformen (detta upprepas ibland på hjälmens framsida). För att uppfylla kraven i de flesta skyddshjälmstandarder måste hjälmen förbli på huvudformen.

Fästsystemet
Fästsystemet (i synnerhet hakbandet) utsätts för en kraft, applicerad antingen statiskt eller dynamiskt, för att säkerställa att det är osannolikt att bandet misslyckas vid den punkt där det är mest nödvändigt. När det gäller industrihjälmar är det emellertid önskvärt att hakremmen inte kommer att orsaka kvävningsrisk och därför inte kan vara för stark, och därför måste remmarna inkludera ett brytande element vid förankringarna, avsedda att misslyckas inom en specifik belastningsområde.

Vanligtvis är hjälmen, inklusive hakrem, monterad på en lämplig huvudform, med hakremmen antingen monterad på en konsthaka (bestående av två rullar monterade på en ram), där huvudformen förblir statisk, eller på hakan på själva huvudformen, där huvudformen används för att dynamiskt applicera kraften.

Hakremmen utsätts sedan för antingen en statisk kraft (där den konstgjorda hakan långsamt laddas tills den misslyckas) eller en dynamisk (chock) belastning, applicerad med en fallande massa, och mängden stretch i hakbandet mäts.

> Kolla in våra klätterhjälmar: PS53 PS63 PS73